Η Ιστορία πίσω από τα Ισοθερμικά Μπουκάλια – Θερμός

Πολλοί είναι οι υποστηρικτές των ισοθερμικών μπουκαλιών στις μέρες μας. Τι καλύτερο από έναν ζεστό καφέ στο χέρι τις κρύες μέρες του χειμώνα, που μπορείς να τον πιεις μέχρι να φτάσεις στη δουλειά χωρίς αυτός κρυώσει μέχρι να φτάσεις; Γνωρίζεις όμως την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το αντικείμενο;

Το 1892, ο Σκωτσέζος επιστήμονας Sir James Dewar εφηύρε τη φιάλη κενού. Μέσα από την εργασία του στην κρυογονική, εντόπισε την ανάγκη να διατηρείται μια χημική ουσία τοποθετημένη σε μια φιάλη σε σταθερή θερμοκρασία. Για να το κάνει αυτό, ο Dewar τοποθέτησε ένα γυάλινο μπουκάλι σε ένα άλλο μεγαλύτερο γυάλινο μπουκάλι και εκκένωση του αέρα ανάμεσα στα δύο τοιχώματα του μπουκαλιού. Με αυτόν τον τρόπο, ο Dewar δημιούργησε ένα μερικό κενό για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του περιεχομένου σταθερή.

Χάρη στον Dewar, η φιάλη κενού έγινε ένα σημαντικό εργαλείο για χημικά πειράματα και αργότερα, με βελτιώσεις από άλλους ερευνητές, μετατράπηκε σε δημοφιλές οικιακό σκεύος.

Ο Reinhold Burger και ο συνεργάτης του Albert Aschenbrenner ήταν κατασκευαστές επιστημονικών συσκευών γυαλιού, που παρήγαγαν φιάλες για τον Dewar. Η συνεργασία τους μς τον Dewar ήταν η αφορμή να κατασκευάσουν, το 1903, μια οικιακή φιάλη κενού με προστατευτικό μεταλλικό περίβλημα και να την κατοχυρώσουν ως πατέντα. Την ίδια χρονιά, διεξήγαγαν έναν διαγωνισμό για την ονομασία του μπουκαλιού Vacuum. Ένας κάτοικος της περιοχής υπέβαλλε τη λέξη “Τhermos”, που προέρχεται από την ελληνική λέξη “therme”, που σημαίνει θερμότητα.

Το 1909, το Thermos κέρδισε το “Grand Prize” βραβείο  στην παγκόσμια έκθεση Alaska-Yukon-Pacific και συνέχισε να τιμάται και σε άλλες παγκόσμιες εκθέσεις, λόγω του πρωτότυπου σχεδιασμού του.

Το 1966 το Thermos κυκλοφόρησε το πρώτο μπουκάλι από ανοξείδωτο ατσάλι.

Το 1985 εισήχθη με επιτυχία στην αγορά το Thermos Coffee Butler, μια γυάλινη καράφα με μόνωση κενού, που έγινε ένα από τα κορυφαία προϊόντα οικιακής χρήσης στη Βόρεια Αμερική, εκείνη τη χρονιά.