Το εμαγιέ είναι ένα φυσικό και απόλυτα υγιεινό «μερικώς» αντικολλητικό υλικό. Τα σκεύη κατασκευασμένα από εμαγιέ θεωρούνται τα καλύτερα για το ψήσιμο του φαγητού και είναι τα μακροβιότερα σκεύη, λόγω της πολλαπλής επισμάλτωσης που δέχονται.

Το σμάλτο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γδαρθεί, να κοπεί ή να χαραχθεί κάτω από την κανονική οικιακή χρήση, επίσης προσδίδει τέλειο φινίρισμα, αποστειρώνεται άριστα από μικρόβια, δεν διατηρεί οσμές και μπορεί εύκολα να καθαριστεί με τα κοινά οικιακά (όχι τραχιά στην υφή) μέσα καθαρισμού.
Η καλή συντήρηση των σκευών από εμαγιέ είναι το μυστικό για να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση για πολλά χρόνια.

Tips:

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η πτώση τους από μεγάλα ύψη, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει το σμάλτο τους.
Επίσης στις πρώτες 2-3 χρήσεις να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε όξινα υλικά (λεμόνι, ντομάτα κτλ.). Βάλτε τα λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο και το φαγητό θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο!

Πώς κατασκευάζονται όμως τα εμαγιέ σκεύη;

Το εμαγιέ ( επισμάλτωση ) είναι ένα επίστρωμα γυαλιού, που δένεται χημικά με το μέταλλο σε υψηλές θερμοκρασίες, περίπου 850 βαθμούς Κελσίου και προστατεύσει τις μεταλλικές επιφάνειες από τη διάβρωση. Το πρώτο στρώμα ψεκάζεται επάνω στο μέταλλο και ψήνεται σε φούρνο για να διαμορφώσει έναν μόνιμο δεσμό με τη μεταλλική βάση και το δεύτερο στρώμα απλώνεται με βύθιση ή ψεκασμό για να επιτευχθεί η μεγάλη του αντοχή στον χρόνο!

Ετικέτες: