Και ξαφνικά ακούς από όλους γύρω σου, ότι πάνε για Brunch, βλέπεις σε καταλόγους καφέ και εστιατορίων Brunch menu και αναρωτιέσαι τι στο καλό είναι αυτό; Και βέβαια αποφασίζεις να πας κι εσύ ένα Κυριακάτικο πρωινό-μεσήμερο για να δοκιμάσεις αυτό το «Brunch» και όταν βλέπεις το πιάτο που παρήγγειλες ενθουσιάζεσαι (συνήθως έτσι συμβαίνει) και λες από μέσα σου: τελικά είναι ωραίο αυτό το Brunch.

Τι πραγματικά όμως είναι το Brunch και από που μας έρχεται; Breakfast + Lunch = Brunch

Η πρώτη αναφορά της λέξης φαίνεται να γίνεται στην Αγγλία, το 1896. Τα μεγάλα ξενοδοχεία γρήγορα υιοθέτησαν αυτή τη συνήθεια, με ένα μεγάλο κυριακάτικο μπουφέ, που περιλάμβανε ό,τι ανήκει σε ένα κανονικό πλούσιο πρωινό και στη συνέχεια, όταν η ώρα είχε περάσει, μερικά πιάτα κανονικού φαγητού κυρίως burgers και φιλέτα.

Το Brunch ουσιαστικά ξεκίνησε ως το γεύμα των ξενύχτηδων που μετά από τόσες ώρες με άδειο και κακοπαθημένο από το αλκοόλ στομάχι, δεν θα έλεγαν όχι και σε μερικά φουλ στην πρωτεΐνη πιάτα.

Το Brunch αντικαθιστά το πρωινό και το μεσημεριανό, αφού σερβίρετε συνήθως από 11.00 έως 14.00. Είναι ένας μπουφές με μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων, που αρχίζουν από κρουασάν και pancakes, αβγά φτιαγμένα με πολλούς τρόπους, αλμυρές ή γλυκές τάρτες, μαρμελάδες, φρέσκα φρούτα, ποικιλία τυριών και φτάνει μέχρι αλλαντικά, καπνιστά ψάρια και περνώντας στο lunch έχει χάμπουργκερ, ψητά κρέατα, ζυμαρικά, ψάρι με κάποια σάλτσα και πολλά άλλα. Όσο για τα ροφήματα, αρχίζουν από καφέ και τσάι και τελειώνουν με αφρώδη κρασιά και κοκτέιλ, ανάλογα την περίσταση.

Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι Βrunch δεν σημαίνει ένα πλούσιο πρωινό, αλλά έναν συνδυασμό πλήρες πρωινού με μεσημεριανό γεύματος. Και εννοούμε πλήρες πρωινό, όχι την ελληνική εκδοχή του.

Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι και τα αβγά σε οποιαδήποτε μορφή και τα λουκάνικα και οι τάρτες, οι κρέπες κ.λπ. ανήκουν στο “πρωινό”. Έτσι, αν ένα τέτοιο πλούσιο πρωινό σας σερβίρεται για Βrunch, είναι λάθος, γιατί λείπει το… lunch! Οι περισσότεροι βέβαια, παρ’ όλα αυτά, το δέχονται εύκολα ( και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε ), γιατί στην Ελλάδα έχουμε άλλη αντίληψη περί πρωινού.

Ετικέτες: