Σχεδόν όλοι όσοι ασχολούμαστε με την μαγειρική (ακόμα και σε πολύ ερασιτεχνικό επίπεδο) έχουμε βάλει για τα καλά στην ζωή μας τα αντικολλητικά σκεύη.
Είτε αυτό λέγετε τηγάνι, είτε κατσαρόλα είτε ταψί, σίγουρα υπάρχει ένα αντικολλητικό σκεύος στο ντουλάπι της κουζίνας μας.

Χρησιμοποιώντας αντικολλητικά σκεύη ξέρουμε από την αρχή ότι το φαγητό δε θα κολλήσει, έτσι το μαγείρεμα γίνεται πιο ξέγνοιαστα και έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το «αποτέλεσμα».
Ας μη ξεχάσουμε όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό που έχει άμεση σχέση με τα αντικολλητικά σκεύη και αυτό είναι το Υγιεινό Μαγείρεμα που μας προσφέρουν.

Με τα αντικολλητικά σκεύη το φαγητό μας παρασκευάζεται πιο υγιεινά από ποτέ, τα φαγητά μπορούν να μαγειρευτούν προσθέτοντας ελάχιστα έως καθόλου λιπαρές ουσίες. Ότι καλύτερο δηλαδή για κάποιον που ακολουθεί ειδική διατροφή ή πολύ απλά δεν του αρέσουν τα ‘’πλούσια’’ σε λιπαρά φαγητά.

Το πρώτο πλύσιμο.

Πρώτα απ’ όλα αφαιρούμε από το καινούριο μας τηγάνι όλα τα αυτοκόλλητα και ετικέτες το σαπουνίζουμε με χλιαρό νερό και το σκουπίζουμε καλά με μία πετσέτα. Στην συνέχεια ζεσταίνουμε ελαφρά το σκεύος και ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο, το απλώνουμε με ένα χαρτί σε όλη την εσωτερική επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει το πλένουμε πάλι με χλιαρό νερό και σαπούνι.

Πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία.

Για να προστατευθεί η αντικολλητική επίστρωση, δεν πρέπει να εκτίθεται το σκεύος σε υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό το λόγο μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν αφήνουμε ποτέ τα αντικολλητικά σκεύη άδεια σε ζεστές εστίες πάνω από 5 λεπτά και ούτε τοποθετούμε ένα ζεστό σκεύος κατευθείαν κάτω από κρύο νερό διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σκεβρώσουν και να μειωθεί η αντικολλητική τους δράση.

Οι 6 κανόνες για τα αντικολλητικά σκεύη.

  1. Δεν τα καθαρίζουμε με σκληρό σύρμα και με την σκληρή επιφάνεια του σφουγγαριού.
  2. Δεν χρησιμοποιούμε μαχαίρι μέσα στα αντικολλητικά σκεύη.
  3. Δεν χρησιμοποιούμε μεταλλικά και αιχμηρά εργαλεία για το ανακάτεμα του φαγητού παρά μόνο εργαλεία σιλικόνης, πλαστικά ή ξύλινα.
  4. Δεν τα τοποθετούμε καυτά κάτω από το νερό γιατί μπορεί να σκεβρώσουν.
  5. Προσέχουμε πως τα αποθηκεύουμε για να μην έρχεται σε επαφή το εσωτερικό τους με άλλα αντικείμενα και γδαρθεί η επίστρωση.
  6. Αν παρατηρήσουμε εκδορές στο εσωτερικό του αντικολλητικού σκεύους καλό θα ήταν να το αντικαταστήσουμε με ένα καινούριο.
Ετικέτες: