Οδηγός Σωστής Χρήσης Μαχαιριών για την μακροζωία των μαχαιριών σας

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί μετά από λίγο καιρό τα μαχαίρια χάνουν την αιχμή τους και δεν κόβουν όπως πρίν; Σκέφτηκες ότι ίσως αυτό που φταίει δεν είναι το μαχαίρι αλλά ο τρόπος που το χρησιμοποιείς; Μην ανησυχείς καθόλου! Ο Οδηγός Σωστής Χρήσης Μαχαιριών που έχουμε για εσένα θα σου λύσει τα χερια…και θα σου προστατέψει τα μαχαίρια!

  • Ξεπλύνετε τα μαχαίρια με ζεστό νερό πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά. Μετά από κάθε χρήση, βεβαιωθείτε ότι τα μαχαίρια πλένονται χωρίς καθυστέρηση (με ένα ήπιο απορρυπαντικό) και στεγνώνουν με ένα μαλακό πανί. Τα όξινα τρόφιμα ειδικότερα, θα πρέπει να ξεπλένονται αμέσως μετά τη χρήση. Για τη δική σας ασφάλεια,  σκουπίζετε το μαχαίρι ΠΑΝΤΑ  μακριά από το σώμα σας και μακριά από την κόψη, με ένα πανί ή πετσέτα.
  • Τα μαχαίρια δεν ανήκουν στο πλυντήριο πιάτων, σε καμία περίπτωση. Πλένετε πάντα τα μαχαίρια στο χέρι για να προστατεύσετε το υλικό και να διατηρήσετε την αιχμή τους.
  • Σας συνιστούμε να κόβετε σε ξύλινες ή πλαστικές επιφάνειες κοπής. Το γυαλί, η πέτρα και ο γρανίτης είναι ακατάλληλα ως επιφάνειες κοπής, καθώς μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στις ευαίσθητες λεπίδες των μαχαιριών.
  • Οι λεπίδες, κατά κύριο λόγο, είναι ακατάλληλες για την κοπή οστών (συμπεριλαμβανομένων των οστών των ψαριών) ή κατεψυγμένων τροφίμων.
  • Κατά την αποθήκευση των μαχαιριών, βεβαιωθείτε ότι η λεπίδα δεν έρχεται σε επαφή με άλλα μεταλλικά αντικείμενα, ώστε να αποφευχθούν κοινές αιτίες βλάβης και λεκέδων.
  • Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσετε τα μαχαίρια σας είναι σε ένα μπλοκ μαχαιριού, σε ένα ξύλινο ένθετο συρταριού, σε μια ξύλινη μαγνητική σχάρα μαχαιριών ή στο συρτάρι με προστατευτικό λεπίδας (ή θήκη).
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μαχαίρια με φυσικές ξύλινες λαβές δεν παραμένουν στο νερό για πολύ. Λαδώστε τη λαβή κατά διαστήματα με λίγο ουδέτερο φυτικό λάδι ή λάδι καμέλιας.